Hollands Glorie en historie

Elfsteden en 1000 avonturen

Fietsroute Elfstedentocht

Bekijk hieronder de route voor als je de Elfstedentocht wilt gaan fietsen. Bekijk de kaart en ontdek de elf steden die je gaat bezoeken. Wil je de Elfstedentocht op eigen gelegenheid fietsen, bekijk dan onze knooppunten pagina.

Routekaart

Bekijk de 235 km lange route langs de 11 steden die je gaat tegenkomen. Je kunt ook de knooppunten route bekijken voor als je op eigen gelegenheid wilt gaan. > Kaart in nieuw venster

De 11 Steden

Leeuwarden
Leeuwarden (Ljouwert)

1. Leeuwarden

Leeuwarden, de charmante hoofdstad van de provincie Friesland, verwelkomt toeristen met een rijke geschiedenis en levendige cultuur. Deze historische stad ademt traditie en moderniteit, met prachtige grachten, pittoreske gevels en gezellige pleinen. Bezoek het Fries Museum om de Friese cultuur te ontdekken of ontspan in het stadspark Prinsentuin. Leeuwarden staat bekend om zijn festivals, waaronder het beroemde Culturele Hoofdstad 2018-evenement. Proef de lokale lekkernijen zoals suikerbrood en bezoek de lokale markten voor ambachtelijke souvenirs. Met vriendelijke inwoners en fietsvriendelijke straten biedt Leeuwarden een onvergetelijke en gastvrije ervaring voor elke reiziger.

Sneek
Sneek (Snits)

2. Sneek

Sneek trekt toeristen aan met zijn waterrijke landschap en rijke maritieme geschiedenis. Het is beroemd om de Sneekweek, het grootste zeilevenement van Europa dat jaarlijks duizenden bezoekers trekt. Verken het historische stadscentrum met zijn schilderachtige grachten, sfeervolle pleinen en gezellige winkels. Breng een bezoek aan het Fries Scheepvaartmuseum om meer te weten te komen over de maritieme erfenis. Geniet van de lokale gerechten in de restaurants aan het water en maak een ontspannende boottocht over de prachtige meren. Sneek verwelkomt toeristen met warmte en biedt een onvergetelijke Friese ervaring.

De Ee-gracht van IJlst
De Ee gracht in IJlst (Drylts)

3. IJlst

Ijlst, een pittoresk stadje in Friesland, is een verborgen parel voor toeristen. Met zijn karakteristieke houten bruggen en historische gebouwen ademt Ijlst authenticiteit en charme. De houtzaagmolen De Rat, een UNESCO Werelderfgoed, biedt een fascinerende kijk op het verleden van de houtindustrie. Wandel langs de prachtige grachten en geniet van de rustige sfeer van dit idyllische stadje. Bezoek het Nederlands IJslands Schaatsmuseum om meer te leren over de schaatscultuur van Friesland. Ijlst is een ideale bestemming voor wie op zoek is naar een vleugje geschiedenis, cultuur en rustige schoonheid in Friesland. 

Sloten - dorpje in Friesland aan de Elfstedentocht route
Sloten (Sleat)

4. Sloten

Sloten, het kleinste stadje van Friesland, is een must-visit bestemming voor toeristen die op zoek zijn naar een betoverende ervaring. Met zijn prachtig bewaard gebleven vestingwerken en historische architectuur uit de Gouden Eeuw, straalt Sloten een unieke charme uit. Wandel door de smalle straatjes, bewonder de oude grachten en ontdek de schilderachtige bruggetjes. Het oude stadhuis, omgebouwd tot het museum ‘Stadhuis van Sloten’, biedt inzicht in de rijke geschiedenis van het stadje. Geniet van de serene sfeer tijdens een boottocht op de Slotermeer of ontspan op een van de gezellige terrassen. Sloten verwelkomt toeristen met een onvergetelijke reis terug in de tijd.

Stavoren - beeld
Stavoren (Starum)

5. Stavoren

Het sprookjesachtige Stavoren is een magneet voor toeristen. Als oudste stad van de provincie heeft het een rijke maritieme geschiedenis die tot leven komt in de oude haven en historische gebouwen. Bezoek het beroemde Vrouwtje van Stavoren standbeeld en luister naar de legendarische verhalen. De idyllische omgeving rond het IJsselmeer biedt geweldige mogelijkheden voor watersport en ontspannende wandelingen. Proef verse vis in de havenrestaurants en ontdek ambachtelijke souvenirs in lokale winkels. Stavoren’s unieke mix van geschiedenis, cultuur en natuur maakt het een betoverende bestemming die reizigers zal betoveren.

Hindelopen (Hylpen)

6. Hindeloopen

De voormalige Zuiderzeestad Hindeloopen heeft een rijke geschiedenis en staat bekend om zijn karakteristieke houten huizen en kunstzinnige tradities. Dwaal door de smalle straatjes vol kleurrijke gevels en ontdek de ambachtelijke kunst in lokale ateliers. Bezoek het Schaatsmuseum om meer te leren over de Friese schaatserfenis. Geniet van het prachtige uitzicht op het IJsselmeer en maak een ontspannende wandeling langs de dijk. Met traditionele klederdracht, maritieme sfeer en de gastvrije bevolking, biedt Hindeloopen een onvergetelijke en authentieke Friese ervaring voor elke reiziger.

Workum - kettingbrug
Workum (Warkum)

7. Workum

Workum is een aantrekkelijke bestemming voor toeristen door zijn rijke maritieme erfgoed en historische architectuur.  In Workum proef je een ontspannen sfeer. Bezoek het Jopie Huisman Museum en bewonder de kunst van de lokale kunstenaar. Ontdek de imposante Sint Gertrudiskerk en wandel langs de pittoreske grachten en oude gevels. Voor watersportliefhebbers biedt het nabijgelegen IJsselmeer geweldige mogelijkheden om te zeilen of te kitesurfen. Proef de heerlijke Friese specialiteiten in gezellige restaurants en geniet van de gastvrije lokale bevolking. Workum is een ideale plek om te genieten van cultuur, geschiedenis en ontspanning in Friesland.

Stadhuis in Bolsward
Bolsward (Boalsert) - Stadhuis

8. Bolsward

Bolsward heeft een rijke geschiedenis met prachtige monumenten, waaronder het imposante stadhuis en de Martinikerk. Ontdek het verleden in het Titus Brandsma Museum, gewijd aan de beroemde Friese karmeliet en verzetsstrijder. Wandel door de geplaveide straten en bewonder de oude grachten, omgeven door schilderachtige huizen. Proef de lokale lekkernijen bij traditionele bakkerijen en geniet van een drankje in gezellige cafés. Met zijn historische erfgoed, vriendelijke sfeer en talloze bezienswaardigheden, biedt Bolsward een onvergetelijke en culturele ervaring voor elke bezoeker in Friesland.

Waterkant bij Harlingen (Harns)

9. Harlingen

Harlingen, de bruisende havenstad in Friesland, trekt toeristen aan met zijn maritieme charme en levendige sfeer. Verken de historische binnenstad met zijn prachtige grachten, oude pakhuizen en monumentale gebouwen. Ontdek de rijke scheepvaartgeschiedenis in het Hannemahuis Museum en bewonder de zeehavens en traditionele zeilschepen. Maak een ontspannen wandeling langs de Waddenzeedijk en geniet van het weidse uitzicht over de Waddenzee, UNESCO Werelderfgoed. Proef verse visgerechten en lokale specialiteiten in gezellige restaurants en bars aan de waterkant. Met zijn nautische erfgoed, gastvrije bevolking en diverse activiteiten, biedt Harlingen een onvergetelijke ervaring voor elke reiziger.

Franeker (Frjentsjer)

10. Franeker

Eén van de bekendste bezienswaardigheden van het historische stadje Franeker is het Eise Eisinga Planetarium, het oudste werkende planetarium ter wereld waar je wonderen van het heelal kunt ontdekken. Wandel door de sfeervolle straten en bewonder de prachtige grachtenpanden en de indrukwekkende Martinitoren. Geniet van de ontspannen sfeer op de gezellige pleinen en proef de lokale lekkernijen in de cafés en restaurants. Franeker’s rijke geschiedenis en culturele erfgoed, samen met vriendelijke inwoners, maken het een ideale plek om te verkennen en te genieten van de authentieke Friese charme.

Dokkum (Dokkum)

11. Dokkum

Dokkum is een onmisbare bestemming voor toeristen. Bekend om zijn prachtige grachten en historische architectuur, biedt Dokkum een charmante sfeer. Ontdek de rijke geschiedenis tijdens een wandeling door de oude binnenstad, met zijn monumentale panden en gezellige pleinen. Bezoek de Bonifatiuskapel, ter ere van de heilige Bonifatius, die hier in de 8e eeuw werd vermoord. Geniet van een boottocht op de Dokkumer Ee of verken de omliggende natuur. Met zijn culturele erfgoed, gastvrije inwoners en unieke ambiance, is Dokkum een betoverende plek die toeristen een onvergetelijke Friese ervaring biedt.